Tuin onderhouden

tuin renoveren

Tuin onderhouden

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je mooie nieuwe tuin, moet deze natuurlijk wel goed onderhouden worden. Een tuin heeft regelmatig onderhoud nodig. Met name in het voorjaar en in de herfst moet je met regelmaat snoeien en maaien. Planten en bomen zullen dan een stuk beter gaan groeien en bloeien. Daarnaast moet je van tijd tot tijd beplanting vervangen, onkruid wieden, je terras schoonmaken en de grond aanvullen en bemesten. Dit alles is best veel en ook tamelijk zwaar werk. Maar het loont wel: je geniet meer van een verzorgde tuin en ook de aanblik is een stuk fraaier, wat ook de waarde van je woning ten goede komt.

tuin onderhouden

Onderhoud van tuinen

Zoals gezegd is tuinonderhoud wel zwaar werk. Het snoeien van een boom of een hoge heg bijvoorbeeld is geen lichte klus. Bovendien is het ook belangrijk dat je weet wat je doet. Zonder kennis van zaken snoei je al snel te veel of juist niet genoeg. Zaken als onkruid wieden en schoonmaken kun je natuurlijk prima zelf, maar er kan vrij veel tijd in gaan zitten. Je kunt natuurlijk altijd een hovenier inhuren om het onderhoud voor je te doen. Hij heeft kennis van zaken en weet precies welke werkzaamheden in welke tijd van het jaar het beste uitgevoerd kunnen worden.

Kosten hovenier

Een hovenier rekent voor het onderhoud van je tuin gemiddeld 35 tot 55 euro per uur. Je kunt over het algemeen ook een totaalprijs afspreken, die dan bepaald wordt aan de hand van de precieze werkzaamheden die hij uit moet voeren, de grootte van je tuin en de inrichting van je tuin. Bomen en beplanting vragen nu eenmaal meer specifiek onderhoud en vakkennis dan een terras of een gazon. Wil je de kosten van tuinonderhoud door een hovenier in de hand houden, dan is het dus verstandig om hier rekening mee te houden.

Tuin renoveren

Tuin renoveren

Gemiddeld zo eens in de 10 jaar heeft je tuin een goede opknapbeurt nodig. Dit is een flinke klus, maar na afloop kun je wel weer jarenlang van een mooie tuin genieten. Ook het onderhoud is dan weer een stuk gemakkelijker omdat je meer overzicht hebt gekregen. En heb je een koopwoning, dan is een gerenoveerde tuin ook gunstig voor de waarde van je huis. Bij een grondige tuinrenovatie zullen in ieder geval de volgende werkzaamheden worden uitgevoerd:

  • Verwijderen van onkruid
    Snoeien van struiken en bomen
    Verwijderen of verplaatsen van planten en bomen
    Af- en aanvoeren van grond
    Herstellen van straatwerk en schuttingen

Renoveren tuin voordeliger dan nieuwe tuin

Het voordeel van je tuin renoveren ten opzichte van je tuin opnieuw aanleggen is dat de basis van je tuin behouden kan blijven. Er hoeft dus geen compleet nieuw ontwerp gemaakt te worden, wat je al snel 250 tot 500 euro scheelt. Daarnaast kunnen oude materialen vaak opnieuw gebruikt worden, het straatwerk bijvoorbeeld. Ook planten en struiken kunnen meestal verplaatst worden en hoeven dus niet opnieuw te worden aangeschaft. Dat bespaart je natuurlijk heel veel geld.

tuin renoveren kosten

Tuin renoveren kosten

De kosten van je tuinrenovatie hangen voornamelijk af van je wensen. Gras en beplanting zijn vaak voordeliger dan bestrating of vlonders. Wil je een eenvoudig laag hekwerk rond je tuin of wil je liever hardhouten schuttingen? Je kunt een stukje rust creëren met een fraaie waterpartij of juist voor praktische opbergruimte kiezen met een schuurtje. De mogelijkheden zijn eindeloos, het zijn jouw wensen en budget die bepalen hoe je tuin er na de renovatie uit komt te zien. Voor het opnieuw aanleggen van je tuin door een goede hovenier moet je echte zeker rekenen op 50 tot 100 euro per vierkante meter. Laat je budget dat niet toe? Kijk dan eens hoeveel werk je zelf op kunt knappen. Niet voor alle genoemde werkzaamheden heb je groene vingers nodig.

Scroll To Top