Goedkope Tuin Aanleggen

tuin makkelijk onderhoud

Hoe leg je een goedkope tuin aan die laag in onderhoud is?

Een fraaie tuin kan een flinke aanslag zijn op je portemonnee. Er zijn gelukkig wel allerlei manieren om jezelf flink wat geld te besparen. Om te beginnen kun je er natuurlijk voor kiezen om het aanleggen en het onderhoud van je tuin zelf te doen. Je spaart dan de kosten van een hovenier uit. Maar je kunt er ook voor kiezen om te besparen op de materialen en de invulling van je tuin. Of je kiest voor een onderhoudsvrije tuin. Die twee kunnen trouwens ook heel goed hand in hand gaan.

tuin laag onderhoud

Bespaar tuin kosten op korte en lange termijn

Wanneer je een nieuwe tuin gaat aanleggen, kun je twee vliegen in één klap slaan door te kiezen voor goedkope materialen, die tegelijk weinig onderhoud nodig hebben. Zo bespaar je zowel bij de aanleg als op de langere termijn. Immers, ook onderhoud kost geld. Het goedkoopste is gras, maar daar heb je dus juist wel veel onderhoud aan. Stenen of tegels zijn duurder, maar kunnen tegen alle weersomstandigheden en vragen vrijwel geen onderhoud. En als je eventjes zoekt, loop je vaak wel tegen een partij voordelige tweedehands klinkers of tegels aan. Een andere goedkope en praktisch onderhoudsvrije oplossing is grind.

tuin weinig onderhoud

Altijd een groene tuin met kunstplanten

In plaats van echte planten, kun je ook voor kunstplanten in je tuin kiezen. Tegenwoordig zijn er bij de meeste tuinwinkels kunstplanten te koop die amper van echt te onderscheiden zijn en bovendien niet veel duurder zijn dan echte planten. Grote voordelen: Je tuin is het hele jaar door groen en je hebt er geen onderhoud aan.

Nieuwbouw tuin aanleggen

Heb je een nieuwbouwwoning, dan past een onderhoudsvrije tuin daar vaak heel goed bij. Het gebruik van strakke vormen en materialen, zoals grind, tegels en kunstplanten combineert vaak mooi met de uitstraling van een hagelnieuwe woning. Ook erg mooi in zo’n strakke tuin zijn spotjes in de grond of een paar lantaarnpalen. Verlichting heeft echter ook onderhoud nodig. Kies daarom in een onderhoudsvrije tuin voor lampen op zonne-energie.

Renovatielening inzetten voor het renoveren van je tuin

mooie tuin aanleggen

Renovatielening inzetten voor het renoveren van je tuin

Er komt steeds meer vraag naar renovatieleningen. Als gevolg van de economische crisis worden in België al enkele jaren meer bouwvergunningen afgegeven voor renovaties dan voor nieuwbouw. Banken springen hier handig op in en er is inmiddels dan ook een ruime keuze aan kredieten om je verbouwing te financieren. Steeds meer mensen maken hier gebruik van.

Waarom een renovatielening afsluiten?

Het is ook niet zo vreemd dat er veel verbouwd wordt in ons landje. Zeventig procent van de huizen is van voor de jaren tachtig van de vorige eeuw en dus langzamerhand dringend aan renovatie toe. Daarnaast zijn premies en belastingaftrek voor veel mensen een aanleiding om een verbouwing uit te laten voeren. Gemiddeld laten Belgen om de vijf jaar een verbouwing aan hun huis uitvoeren, wat neerkomt op een gemiddelde jaarlijkse investering van zo’n 2000 euro.

Renovatielening voor je tuin

Je kunt een renovatielening gebruiken om bijvoorbeeld je badkamer of je keuken te verbouwen, een dakkapel of zonnepanelen te laten plaatsen, een serre of een veranda. Of om een nieuwe tuin aan te leggen. Geld lenen voor tuin renovatie lijkt misschien niet de meest voor de hand liggende reden, maar waarom eigenlijk niet? In ons steeds milder wordende klimaat breng je van april tot oktober behoorlijk veel uurtjes in je tuin door, dus is het belangrijk dat je er ook relaxed kunt zijn. Daarnaast is een mooie tuin ook gewoon een goede investering, die de waarde van je woning verhoogt. Maar het is ook een dure investering en je hebt niet altijd direct het budget hiervoor. Dan is een renovatielening gewoon een prima oplossing. Via www.geldlenenzonderbank.net kun je alle Belgische renovatieleningen vergelijken.

 

tuin

Een lening voor een renovatie, hoe werkt dat?

Een renovatielening is een lening op afbetaling, dus geen hypothecaire lening, zoals je die af kunt sluiten bij de aankoop van je huis. Dat betekent dus dat je niet te maken krijgt met notariskosten en dossierkosten. Bovendien verloopt de procedure om de lening te verkrijgen ook een heel stuk sneller. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Overigens is het wel verstandig om niet té snel te willen gaan renoveren. Wanneer je woning nog geen vijf jaar oud is, kun je beter nog even wachten. Je betaalt namelijk bij een woning die jonger is dan vijf jaar 21 procent btw. Daarna geldt het lagere btw-tarief van 6 procent. Dat kan al snel honderden euro’s schelen.

Voorwaarden renovatielening

Voor het verkrijgen van een renovatielening voor je tuin hoef je maar aan een paar voorwaarden te voldoen. In de eerste plaats dien je de eigenaar te zijn van de woning waar de tuin bij hoort. Woon je in een huurhuis, dan kom je dus niet voor een lening in aanmerking. Daarnaast moet je aan de hand van bestelbonnen en facturen kunnen aantonen dat je ten minste 80 procent van het geleende bedrag ook daadwerkelijk aan de renovatie hebt besteed. Verder moet het geleende bedrag minimaal 2.500 euro zijn. Afhankelijk van het geleende bedrag kan de looptijd voor de aflossing ervan variëren van zes maanden tot 10 jaar.

Tuin aanleggen

Tuin aanleggen

Wat komt er zoal allemaal kijken bij de aanleg van een mooie tuin en wat zijn de kosten? Wil je een mooie tuin maken, dan kan je natuurlijk zelf aan de slag. Dat is altijd het voordeligste, want je betaalt alleen de materialen en doet verder alles zelf. Maar er gaat wel veel tijd in zitten en je moet er ook wel talent voor hebben. Wanneer je niet over veel vrije tijd of groene vingers beschikt, kun je beter je tuin aan laten leggen door een hovenier.

Mooie tuin aanleggen

Wat kost aanleggen tuin?

De exacte kosten van het aanleggen van je tuin zijn uiteraard afhankelijk van de oppervlakte van je tuin en van je wensen. Neem je een hovenier in de arm die een tuin voor je zal ontwerpen, dan rekent die doorgaans zo’n 250 tot 500 euro voor het maken van een ontwerp. Voor de aanleg zelf ben je globaal tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter kwijt. De prijs per vierkante meter wordt vooral bepaald door wat je precies in je tuin wilt hebben.

Tuin aanleggen kosten

Tuin aanleggen kosten

Een gazon in je tuin is het goedkoopste. Gras kost niet meer dan 5 tot 10 euro per vierkante meter. Wil je planten, struiken of bomen, dan moet je, afhankelijk van wat voor soorten je kiest, rekenen op zo’n 10 tot 50 euro per vierkante meter. De prijs van bestrating begint ongeveer bij 50 euro per vierkante meter en kan fors oplopen als je voor dure materialen kiest. En houten vlonders in je tuin zullen je minimaal 75 euro per vierkante meter kosten. Wil je luxe extra’s als een fraaie houten schutting, een sierhekwerk of een vijver in je tuin? Dan komt er natuurlijk nog een aardig bedrag bij. Je kunt je tuin dus echt zo duur maken als je zelf wilt.

Tuin renoveren

Tuin Renoveren

Gras Maaier aanbieding Brico

Gemiddeld zo eens in de 10 jaar heeft je tuin een goede opknapbeurt nodig. Dit is een flinke klus, maar na afloop kun je wel weer jarenlang van een mooie tuin genieten. Ook het onderhoud is dan weer een stuk gemakkelijker omdat je meer overzicht hebt gekregen. En heb je een koopwoning, dan is een gerenoveerde tuin ook gunstig voor de waarde van je huis. Bij een grondige tuinrenovatie zullen in ieder geval de volgende werkzaamheden worden uitgevoerd:

• Verwijderen van onkruid
• Snoeien van struiken en bomen
• Verwijderen of verplaatsen van planten en bomen
• Af- en aanvoeren van grond
• Herstellen van straatwerk en schuttingen

Renoveren tuin voordeliger dan nieuwe tuin

Het voordeel van je tuin renoveren ten opzichte van je tuin opnieuw aanleggen is dat de basis van je tuin behouden kan blijven. Er hoeft dus geen compleet nieuw ontwerp gemaakt te worden, wat je al snel 250 tot 500 euro scheelt. Daarnaast kunnen oude materialen vaak opnieuw gebruikt worden, het straatwerk bijvoorbeeld. Ook planten en struiken kunnen meestal verplaatst worden en hoeven dus niet opnieuw te worden aangeschaft. Dat bespaart je natuurlijk heel veel geld. Geld lenen voor aanleg tuin? Ook dat is mogelijk.

Tuin renoveren kosten

De kosten van je tuinrenovatie hangen voornamelijk af van je wensen. Gras en beplanting zijn vaak voordeliger dan bestrating of vlonders. Wil je een eenvoudig laag hekwerk rond je tuin of wil je liever hardhouten schuttingen? Je kunt een stukje rust creëren met een fraaie waterpartij of juist voor praktische opbergruimte kiezen met een schuurtje. De mogelijkheden zijn eindeloos, het zijn jouw wensen en budget die bepalen hoe je tuin er na de renovatie uit komt te zien. Voor het opnieuw aanleggen van je tuin door een goede hovenier moet je echte zeker rekenen op 50 tot 100 euro per vierkante meter. Laat je budget dat niet toe? Kijk dan eens hoeveel werk je zelf op kunt knappen. Niet voor alle genoemde werkzaamheden heb je groene vingers nodig.

Scroll To Top